A-merk tuinmeubelen

Nummer 1 tuin set vergelijker

De beste tuinwinkels

Tuinset maken

Tuinset maken

Wanneer je een nieuwe tuinset zoekt, is eentje aanschaffen bij een tuincentrum of meubelzaak de meeste eenvoudige optie. Je kiest de mooiste uit en klaar is Kees. Maar wat nou als je een handige Harry bent en graag de handen uit de mouwen steekt? Wat doe je als je graag je eigen touch aan je tuinset geeft? Denk er dan eens over na om zelf een tuinset te maken.

Zelf een tuinset maken heeft twee moeilijkheidsgraden. Je kunt bijvoorbeeld een tuinset samenstellen uit bestaande onderdelen. Dan kies je zelf waar de hoek komt, welke stoelen je erbij wilt en welke kleur de tuinset krijgt. De andere optie is om je tuinset helemaal zelf te maken. Alleen dan heb je echt de volledige controle over het uiteindelijke resultaat. Maar hoe pak je dat aan? En wat heb je daarvoor nodig? De doe-het-zelf-tuinset is een flinke uitdaging, maar is wel ongelooflijk belonend. Want wat is er nou mooier dan op je eigen meubilair zitten?

Zelf een tuinset samenstellen

Dit is de meest simpele manier om je eigen draai aan je tuinset te geven. Je stelt de tuinset samen door uit verschillende elementen (losse banken, stoelen en andere onderdelen) te kiezen. Er zijn allerlei websites en winkels waar je deze elementen apart kunt kopen. Deze combineer je met elkaar om een volledige tuinset te maken. Dat betekent dat je zelf bepaalt waar de hoeken komen, welke kussens je neemt en waar de elementen van gemaakt zijn. Door deze losse elementen zelf uit te zoeken krijg je een volledig gepersonaliseerde tuinset. Een ander voordeel is dat je de tuinset op ieder moment groter kunt maken door extra elementen te bestellen. Dat is extra handig als gebonden bent aan een vast budget.

tuinbankZelf een tuinset van steigerhout maken

Om je eigen tuinset nog persoonlijker te maken bouw je een tuinset met steigerhout. Dit is een stuk moeilijker dan een paar voorgefabriceerde elementen bij elkaar zoeken. Hier heb je speciale bouwtekeningen voor nodig. Deze bouwtekeningen voor steigerhout kun je op het internet vrij gemakkelijk vinden. Op deze bouwtekeningen zie je dan precies hoeveel hout er nodig is, hoe lang de planken moeten zijn en waar je de planken aan elkaar vast moet maken. Het vergt enige kennis van gereedschap en timmermanswerk, maar het resultaat is onvervangbaar. Er is niets mooier dan iets met je eigen handen maken.

Wat is steigerhout?

Om aan de slag te gaan met het maken van je tuinset van steigerhout heb je natuurlijk wel hout nodig. Het spreekt voor zich dat je dit niet van een steiger afhaalt. De naam van de houtsoort is eigenlijk vurenhout. Dit is hout van een fijnspar en de meest gebruikte houtsoort in Nederland. We noemen het steigerhout, omdat het vooral gebruikt wordt in de bouwsteigers. De ruwe, grof gezaagde vurenhouten planken zijn daar het meest geschikt voor. Het hout heeft relatief lange vezels waardoor het flexibeler is dan andere houtsoorten.Toch halen ze het steigerhout voor meubilair vaak niet van de bouwplaats, maar gebruikten ze ‘gewoon’ nieuw hout. Omdat het gebruik van oud steigerhout erg populair werd, gebruikt men tegenwoordig de term steigerhout ook wanneer ze vurenhout bedoelen.

steigerhoutWaar koop je steigerhout?

Vrijwel iedere bouwmarkt verkoopt steigerhout. Bouwmarkten als de Gamma, Hornbach en Karwei hebben eigenlijk altijd nieuw én gebruikt steigerhout in hun assortiment. Ook zijn er een aantal webshops die zich specialiseren in het aanbieden van steigerhout. Soms wordt nieuw steigerhout kunstmatig gewit met bijvoorbeeld kalk zodat het gebruikt lijkt. Houd daar rekening mee als je authentiek steigerhout zoekt om een tuinset van te maken. Let in dat geval op de volgende dingen:

  •     Beschadigingen
  •     Oneffenheden
  •     Verfdruppels
  •     Metalen plaatjes op de uiteinden

Dit zijn de punten waaraan je echt gebruikt steigerhout herkent. Nagemaakt steigerhout wordt massaal geproduceerd en mist de oneffenheden die ontstaan in de bouwsteigers.

Loungebank maken van pallets

Een alternatief voor een tuinset maken van steigerhout is het hout van oude pallets. Een tuinbank van pallethout geeft hetzelfde rustieke, duurzame effect als eentje van steigerhout, maar heeft toch een iets andere uitstraling. Zelf een loungebank of tuinset maken klinkt misschien wat overweldigend, maar het is goed te doen. Maar gelukkig zijn er zeer uitgebreide handleidingen, instructiefilmpjes en websites speciaal om jou te helpen met het maken van je eigen tuinbank. Probeer bijvoorbeeld de bouwtekeningen voor tuinbanken van pallets met een schuine leuning.

Waar koop je pallets?

Pallets zijn eigenlijk transporteenheden. Het zijn plateaus van hout of kunststof waar goederen op neergezet kunnen worden voor gemakkelijk transport. Een pompwagen of vorkheftruck kan zijn lepels dan in de pallet steken en hem optillen. Maar een creatieveling ontdekte dat oud pallethout zich ook uitstekend leent om bijvoorbeeld een tuinset van te maken. Oude pallets koop je onder andere bij speciale webshops die zich richten op het in- en verkopen van gebruikte pallets. Gebruikte pallets zijn over het algemeen pallets die niet meer goed genoeg zijn voor de transportsector. Vaak zijn deze dan ook vies en beschadigd. Voor nieuwe pallets kun je terecht bij pallethandelaren, bouwmarkten en webshops. Ook staan er vaak advertenties op Marktplaats voor het gratis afhalen van een pallet.

Tuin set zoeken

Groot aanbod tuinmeubelen

Tuinsets vergelijken

Alle A-merk tuinmeubels

Tuinwinkels vergelijken

Beste en en meubel shops

Veilig bestellen

Tuinsets voor de laagste prijs