A-merk tuinmeubelen

Nummer 1 tuin set vergelijker

De beste tuinwinkels

Tien tips voor een kleine voortuin

Tien tips voor een kleine voortuin

Een kleine voortuin is geen beperking, maar een uitdaging. Als je goed weet waar je mee bezig bent dan tover je ook een kleine ruimte om tot een prachtige tuin. Het is in ieder geval slim om wat inspiratie op te doen voordat je aan de slag gaat in je kleine voortuin. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s van kleine voortuinen van andere mensen, bijvoorbeeld op Pinterest. Er zijn genoeg voorbeelden van kleine voortuinen die geweldig goed gelukt zijn. Om je op weg te helpen, geven wij tien tips om een kleine voortuin op te leuken.

1. Werk de hoogte in

Om je kleine voortuin volop te benutten is het slim om de verticale ruimte ook goed te gebruiken. Plant bijvoorbeeld een klimplant of hang een plantenbak op. Hierdoor trek je de blik van mensen omhoog, waardoor de je kleine tuin een stuk groter lijkt.

2. Compartimentering is je beste vriend

Creëer aparte kleine ruimtes in je tuin door het te verdelen in secties. Dat doe je bijvoorbeeld door bepaalde delen van je tuin af te zetten met een haag of schutting. Dit zorgt ervoor dat je kleine voortuin groter aanvoelt, omdat je niet alles in één keer kunt zien.

3. Leg je bestrating diagonaal aan

De bestrating in een kleine voortuin zou eigenlijk nooit met de platte kant richting het huis aangelegd moeten worden. Leg de stenen in plaats daarvan diagonaal neer. Door de ruitvorm lijkt je tuin ineens een stuk groter.

4. Gebruik felle en lichte kleuren

Felgekleurde planten geven diepte aan je tuin. Een algemene regel hiervoor is dat warme kleuren (oranje, geel, rood) je tuin een gezelliger of intiemer gevoel geven, terwijl koude kleuren (blauw, paars) je tuin groter laten lijken.

5. Gebruik contrasten

Door contrasterende elementen toe te voegen aan je tuin creëer je een gevoel van diepte. Dit kunnen bijvoorbeeld tegengestelde kleuren zijn, maar ook licht en donker of groot en klein.

6. Trek leven aan

Dieren geven een tuin een gezellig en levendig gevoel. Voeg bijvoorbeeld voederbakjes toe voor de vogels of hang een insectenhotel op. Ook kun je vlinderstruiken planten. Die zijn niet alleen prachtig, maar trekken ook nog eens heel veel vlinders aan.

7. Geef licht aan de duisternis

Dit is vooral een tip voor in de donkere winterdagen: door lichtjes neer te zetten of op te hangen, zet je de donkere hoekjes van je tuin in de spotlight. Dit brengt diepte in je tuin, wat ervoor zorgt dat je kleine voortuin groter lijkt. Houd het wel subtiel door niet teveel lichten op te hangen.

8. Gebruik potten en bakken

Door plantenbakken en potten te gebruiken kun je je tuin altijd herindelen. Dit is vooral handig in een kleine voortuin, omdat je het ontwerp van je tuin op ieder moment kunt veranderen.

9. Denk goed na over de functies

Het is natuurlijk zonde van de ruimte om een tuinset in je voortuin te zetten als je er nooit zit. Daarom is het belangrijk goed te bedenken wat je met je voortuin doet, zodat je geen ruimte gebruikt voor onnodige elementen zoals een barbecue die je nooit gebruikt.

10. Houd rekening met onderhoud

Een voortuin met veel complexe elementen is natuurlijk prachtig om te zien, maar vergeet niet dat het ook onderhouden moet worden. Als je het niet prettig vindt om in de tuin te werken, zorg er dan voor dat je onderhoudsarme planten gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan varens of wildbloemen.

Tuin set zoeken

Groot aanbod tuinmeubelen

Tuinsets vergelijken

Alle A-merk tuinmeubels

Tuinwinkels vergelijken

Beste en en meubel shops

Veilig bestellen

Tuinsets voor de laagste prijs