A-merk tuinmeubelen

Nummer 1 tuin set vergelijker

De beste tuinwinkels

Wanneer kan mijn tuinset naar buiten?

In de winter is het verstandig om je tuinset naar binnen te halen. Zo zorg je ervoor dat het tuinmeubel zo lang mogelijk mooi blijft. Maar nu staat eindelijk de lente voor de deur. Bij de eerste zonnestralen zijn we geneigd om onze tuinset direct weer naar buiten te halen. We zijn allemaal wel toe aan een beetje Vitamine D. Maar het is zonde als je jouw tuinmeubelen te vroeg naar buiten haalt. Je wilt namelijk niet dat ze weer helemaal natgeregend of vies worden. Maar wanneer kan je tuinset naar buiten? 

In dit artikel vertellen we je wat het beste moment is om jouw loungebank, tuinstoelen of ander tuinmeubel weer naar buiten te halen. 

Wanneer tuinset naar buiten?

Alhoewel de zon het hele jaar door kan schijnen, is het verstandig om jouw tuinmeubelen in de winter binnen te plaatsen. Zo bescherm je ze tegen de kou en wisselende weersomstandigheden. De beste periode om de tuinset weer naar buiten te halen, is in het begin van lente. Ongeveer begin maart kun je de tuinmeubelen uit de schuur halen. Dan is de koudste en meest natte periode namelijk geweest. 

Als het nog vriest in maart, adviseren we om de tuinset nog even binnen te laten staan. 

Let op het materiaal van de tuinmeubelen

Wanneer je de tuinset naar buiten kunt halen, hangt ook af van het materiaal van het tuinmeubel. Er zijn bovendien ook meubelen die het hele jaar buiten kunnen staan. 

Kunststof

Kunststof of Wicker tuinmeubelen kunnen gerust het hele jaar buiten blijven staan. Het materiaal is onderhoudsarm en bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals kou en regen. Je kunt er wel voor kiezen om het kunststof tuinmeubel af te dekken met een speciale hoes in de koudere periodes.

Hout

Ook houten tuinmeubels zijn geschikt om in de winter buiten te blijven. Maar tuinsets gemaakt van zachte houttypes, zoals vuren en grenen, kun je extra beschermen door ze binnen op te bergen. Deze haal je gewoon weer in de lente naar buiten.

Wanneer tuinset naar buiten

Aluminium

Een aluminium tuinset is in de meeste gevallen voorzien van een specifieke laag die het meubel beschermd tegen roestvorming en krassen. Deze laag maakt een tuinset van dit materiaal geschikt om buiten te laten staan. 

Tuinmeubelen van de bovenstaande materialen kunnen in principe het hele jaar buiten blijven staan. Maar wees wel voorzichtig. Sommige tuinsets zijn namelijk gevoeliger voor vorst. Laat je altijd adviseren wanneer je een nieuw tuinmeubel aanschaft.

Geef je tuinset een grote schoonmaakbeurt in het voorjaar

Of jouw tuinset nu de hele winter buiten heeft gestaan of je deze netjes hebt opgeborgen in de schuur: alle tuinmeubelen kunnen wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken in het voorjaar. Zo kun je het zonnige seizoen met een schone, frisse tuinset ingaan; wel zo fijn. Houd altijd rekening met het materiaal wanneer je gaat schoonmaken. Een houten tuinmeubel moet bijvoorbeeld op een andere manier gereinigd worden dan een exemplaar van aluminium.

Tuinkussens opbergen in de zomer of niet?

De meeste tuinmeubelen zijn onderhoudsarm en bestand tegen weersomstandigheden. Deze hoef je dus niet extra te beschermen in de lente en zomer. Maar hoe zit het met tuinkussens? Moet je deze iedere dag opbergen? Tegenwoordig zijn tuinkussens kleurvast, UV-bestendig en waterafstotend. Ze verkleuren dus niet en kunnen wel tegen een beetje water. Ze drogen vaak zelf op in de buitenlucht als ze nat zijn geworden. 

Wanneer het nog niet zo warm buiten is, kun je de tuinkussens het beste opbergen. Zo voorkom je dat ze erg nat of vies worden. Plaats ze in een speciale kist of zet ze `s nachts in de schuur neer.

Tuin set zoeken

Groot aanbod tuinmeubelen

Tuinsets vergelijken

Alle A-merk tuinmeubels

Tuinwinkels vergelijken

Beste en en meubel shops

Veilig bestellen

Tuinsets voor de laagste prijs