A-merk tuinmeubelen

Nummer 1 tuin set vergelijker

De beste tuinwinkels

Tuinmeubelen beitsen of lakken

Tuinmeubelen beitsen of lakken: wat is het beste voor jouw tuinset?

Het mooie weer komt eraan; de tijd om de tuinmeubelen weer uit de schuur te halen. Heb je jouw loungebank of tuinset weer tevoorschijn getoverd, maar ziet deze er nu toch iets minder fris uit als voorheen? Dan is het hoog tijd om het tuinmeubel te behandelen. Jouw bank of stoelen zien er dan niet alleen weer mooi uit, maar ook geeft het een extra bescherminglaag. Zo kun je het hele buitenseizoen genieten van frisse tuinmeubelen. Maar wat kun je nu het beste doen? Tuinmeubelen beitsen of lakken? Hieronder zetten we de kenmerken van beide behandelmethoden op een rij. En ook komen we met een alternatief.

Tuinmeubelen beitsen of lakken?

Houten tuinmeubelen bieden een warme uitstraling, maar ze vergen wel wat onderhoud. Ze kunnen in het najaar en de winter flink verkleuren door de wisselende weersomstandigheden. Daarom kan het helpen om ze te behandelen, zodat ze weer tegen een stootje kunnen. Tuinmeubelen kun je behandelen met beits of lak. Wat de beste optie is, hangt af van diverse factoren. Hieronder vertellen we je meer.

Tuinmeubelen beitsen

Wanneer je tuinmeubelen gaat beitsen, breng je een beschermlaag aan die grotendeels in het hout trekt. Deze laag zorgt ervoor dat het meubel beschermd is tegen vocht, slijtage, Uv-stralen en wisselende weersomstandigheden. Als je beits aanbrengt, blijft de nerf van het hout zichtbaar.

Je behandelt je houten tuinmeubelen ongeveer één keer in de 3 tot 5 jaar voor optimale bescherming. 

Tuinset lakken

Tuinmeubelen lakken werkt net iets anders dan beitsen. Bij lakken breng je namelijk een laagje over het hout aan. Deze dekkende laag trekt niet in het hout, maar het ligt er bovenop. Het geeft hierdoor geen bescherming van binnenuit. Er zijn verschillende soorten lak; zo kun je kiezen voor een transparante laag, maar er zijn ook gekleurde varianten. 

Lak zorgt voor een goede bescherming tegen weersinvloeden, maar je moet dit wel vaker aanbrengen dan een beits. Wanneer je het opnieuw gaat lakken, zul je de laklaag er wel eerst af moeten schuren. 

Tuinmeubelen beitsen of lakken

Een alternatief: tuinmeubelen behandelen met olie

Naast tuinmeubelen beitsen of lakken is er ook nog een andere optie, namelijk behandelen met olie. Olie trekt volledig in het hout en zorgt ervoor dat het meubel de meest natuurlijke uitstraling behoudt. Wanneer je houten tuinmeubelen behandelt met olie, is het meubel beter beschermd tegen weersinvloeden en voorkom je verkleuringen. 

Je kunt je tuinset het beste aan het einde van het zomerseizoen insmeren met olie. Zo is het tuinmeubel in de herfst en winter volledig beschermd. Voor iedere soort hout is er een speciale soort olie, zoals bijvoorbeeld voor teakhout. 

Wat is de beste keuze?

Dus wat kun je nu het beste toen: tuinmeubelen beitsen of lakken? Of ga je toch voor olie? Welke keuze je maakt, is grotendeels een kwestie van persoonlijke smaak. Alle soorten behandelingen zorgen voor een goede bescherming van het houten tuinmeubel. Wil je de natuurlijke uitstraling van het hout behouden? Dan kun je het beste voor olie of beits kiezen. 

Hier lees je meer over tuinmeubelen onderhouden

Tuin set zoeken

Groot aanbod tuinmeubelen

Tuinsets vergelijken

Alle A-merk tuinmeubels

Tuinwinkels vergelijken

Beste en en meubel shops

Veilig bestellen

Tuinsets voor de laagste prijs